sobota 2. februára 2008

Zoznam mien

Hľadáš svoje meno v zozname a nedarí sa ti ho nájsť ? Tak jednoducho napíš meno do vyhľadávača v ľavom hornom rohu a stlač vyhľadávať v blogu .

Anastázia

Meno Anastázia má grécky pôvod a jeho význam je "vzkriesená". Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme aj Anka, Nasťa, Stázka. Anastázie sú dievčatká a dámy, ktoré nikde nenachádzajú pokoj. Prechádzajú zo vzrušenia do teatrálnych depresií. Často menia svoje koníčky a pri práci sú niekedy nesústredené. Disponujú ale vysokou inteligenciou a sú mimoriadne dynamické. Životaschopnosť týchto žien je veľmi dobrá. Mali by dbať na dostatočný spánok a jesť veľa hrozna. Obľúbené farby Anastázie sú fľaškovozelená a biela, ochranné rastliny myší chvost, fialka a mäta, ochranné kamene achát, zafír a koral.

Albína

Ženské meno Albína má latinský pôvod a v preklade znamená "biela". S Albínkami, ktoré oslavujú svoje meniny 16. decembra, sa na Slovensku stretávame ojedinele. Silná emotívnosť u týchto žien spôsobuje, že sú precitlivené, nevyspytateľné a ťažko nachádzajú rovnováhu. U Albíny sa prejavuje nerozhodnosť v profesionálnom zameraní. S potešením sa ale venujú rodine, už od detstva prejavujú veľkú náklonnosť svojim blízkym. Prípadné konflikty berú športovo. Ich životaschopnosť je uspokojivá, vyskytnúť sa u nich ale môžu problémy s obličkami. Mali by konzumovať veľa ovocia. Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Šťastné farby Albíny sú tmavomodrá a zelená. Ochranné rastliny medovka a baza, ochranné kamene ametyst, achát a perla.

Andrej, Ondrej

Mužské mená Ondrej a Andrej majú grécky pôvod a v preklade znamenajú "statný", "mužný" "odvážny". Krstné mená Ondrej, Andrej patria na našom území medzi bežne zaužívané. Ondrejovia aj Andrejovia, ktorí oslavujú meniny 30. novembra, sa zdajú byť tak trochu leniví, kým oni iba čakajú na vhodnú chvíľu, kedy konať. Keď sa už do niečoho pustia, rýchlo dosiahnu úspech. Milujú slobodu, nezávislosť a svoje pohodlie. Títo spoločenskí, roztržití a inteligentní chlapci s pasiou chodia poza školu, hlavne ak sa im znepáči nejaký pedagóg. Väčšinou inklinujú k umeniu. Ondrejovia, Andrejovia sú citovo založení ľudia a túžia po tom, aby ich ľudia mali radi a aby im to aj dokazovali. Nositelia týchto mien majú šťastie naklonené na svojej strane, zázračne im takmer všetko vychádza. Ak sú v pohode, zdravie im slúži, keď sa utápajú v zachmúrenosti, majú zdravotné problémy. Mali by sa vyhýbať prievanu. Obľúbená farba týchto mužov je červená a biela a ochranný kameň achát

Bibiána

Ženské meno Bibiána má latinský pôvod a v preklade znamená "plná života". S nositeľkami tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame ojedinele a oslovujeme ich aj Bibi, Bibiánka. Bibiány, ktoré majú meniny 2. decembra, sú uzavreté a zdôverujú sa veľmi ťažko. Sú rozvážne, len málokedy sa uvoľnia a odreagujú. Bibiány majú sklon k úniku, ak nie sú pre ne vytvorené všetky podmienky na úspech. V citovom živote Bibiány sústavne potláčajú pocity a pochybujú o úprimnosti vyznaní lásky. Prejavujú sa však ako pozorné, milé partnerky a prísne, no spravodlivé matky. Ich životaschopnosť je obdivuhodná, no zdravie majú striedavé. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby týchto dám sú oranžová a modrá. Ochranné rastliny čakanka a fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Blažej

Mužské meno Blažej je svätecké, má grécky pôvod a v preklade znamená "nezrozumiteľne hovoriaci". Meniny oslavujú Blažejovia 3. februára a toto meno patrí na našom území k zriedkavo zaužívaným. Blažejovia sú nepokojní a plachí, podobne ako ich totemové zviera antilopa. Nositelia tohto mena stoja oboma nohami na zemi a láka ich povolanie právnika, prípadne remeselníka, či chovateľa. Pre svoju zvedavosť sa môžu ľahko ocitnúť v chúlostivých situáciách. Niekedy im chýba objektivita. V podstate majú pevné zdravie, no mali by sa vyhýbať intelektuálnej preťaženosti. Dobre odolávajú telesnej únave, sú ale citliví na vírusové ochorenia a nervový systém. Obľúbené farby týchto mužov sú zlatá a žltá. Ochranné rastliny majú ľubovník a mak, ochranné kamene jantár a olivín.

Bohdana

Ženské meno Bohdana má slovanský pôvod a znamená "dar Boží, daná Bohom". Nositeľky tohto na našom území ojedinelého mena oslovujeme Božka, Bohdanka. Meniny si pripomínajú 18. januára. Bohdany sú ženy, ktoré rady riskujú. Keďže sú hlavne ctižiadostivé, vyhovuje im dlhodobé štúdium. Priťahuje ich predovšetkým povolanie lekárky. Bohdany sú schopné značného pracovného nasadenia. Zvládajú pritom dobre náročné a vypäté situácie. Niekedy sa správajú výstredne. Za úspech vďačia z veľkej časti nevšednému šťastiu. Majú vzácnu krehkosť konvalinky, svojho rastlinného totemu. Ich životaschopnosť je premenlivá. Obľúbené farby týchto žien sú tmavomodrá a červená, ochranná rastlina puškvorec, ochranné kamene rubín, diamant a achát.

Boris

Mužské meno Boris má ruský pôvod a je odvodené z mongolského slova bogori, ktoré znamená "malý". Nositeľov tohto u nás menej rozšíreného mena oslovujeme aj Borisko, Bori, Borko. Borisovia, ktorí majú meniny 14. októbra, sú dosť strohí a najradšej by všetkým vládli. Ťažko sa dajú ovplyvniť, ustúpia len silným argumentom. Už v detstve sa prejavujú ako malí diktátori. V partnerskom živote i v práci sú inak spoľahliví. Títo muži sú aj veľmi aktívni, radi sa zúčastňujú na tímovej práci. Výber povolania nie je pre Borisov kľúčový, podstatné je, že sa realizujú podľa svojich predstáv. Ich životaschopnosť je priemerná. Keď sa práve necítia dobre, nepoznáte to na nich. Borisov ovplyvňuje planéta Mars. Ich šťastné farby sú červená a fialová. Ochranné rastliny púpava, prvosienka a rozmarín, ochranné kamene diamant, ametyst a jaspis.

Cecília

Ženské meno Cecília má latinský pôvod a v preklade znamená "krátkozraká, slepá". S nositeľkami tohto krstného mena sa stretávame ojedinele a oslovujeme ich aj Cilka, Ciluška, Cila. Cecílie, ktoré majú meniny 22. novembra, sa vyjadrujú a správajú rázne, pozitívne a efektne. Dlho premýšľajú, kým sa rozhodnú pre štúdium, či profesiu, v ktorej sa môžu uplatniť. Lákajú ich najmä rizikové povolania, napríklad práca záchranárky. Podrobnosti o svojom citovom živote väčšinou utajujú. Inak sú Cecílie kolegiálne, dôkladné, ale aj nedôverčivé a nestále. Veľmi dobre odolávajú únave, no mali by si dávať pozor na úrazy. Cecílie ovplyvňuje planéta Jupiter. Ich šťastné farby sú fialová, žltá. Ochranná rastlina žihľava, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Dana , Danica

Ženské mená Dana, Danica majú rovnako ako meno Daniela hebrejský pôvod, ktoré v preklade znie "Boh je sudca". Nositeľky tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena, oslovujeme Danuška, Danielka, Dani, Danka. Meniny oslavujú v rovnaký deň, 16. apríla. Dany a Danice sú stále pripravené urobiť druhým láskavosť. Ide pritom o na prvý pohľad nenápadné ženy. Hľadanie vlastného ja ich často vedie k uzavretiu sa do svojho vnútorného sveta, čím sa izolujú od iných. Prvé citové alebo profesionálne úspechy im dodajú väčšiu sebadôveru. Ich životaschopnosť je veľmi dobrá, umožňuje im dlho odolávať únave a chorobám. Prospeje im jesť každý deň teplé jedlo. Obľúbené farby týchto žien sú tmavomodrá a zelená, ochranná rastlina medovka, ochranné kamene ametyst a achát.

Darina

Ženské meno Darina je juhoslovanského pôvodu a v preklade znamená "dar, darček". Nositeľky tohto na Slovensku menej početného mena oslovujeme Darinka, Darka, Dara, Daruška. Meniny majú 12. augusta. Darinky sú usilovné, vytrvalé a prekonajú všetky prekážky, ktoré sa im v živote postavia do cesty. Ich študijné výsledky sú väčšinou priemerné. Veľmi dobre sa uplatnia v zamestnaniach, kde majú kontakt s ľuďmi. Darinky sú komunikatívne a dokážu šikovne využiť svoj šarm a výnimočnú pamäť. Majú aj vyberaný vkus. Rodina pre ne veľa znamená. Ich životaschopnosť je dobrá, umožní im čeliť zdravotným problémom, ktoré by sa nemuseli dostaviť, keby nehrešili nevšímavosťou v tomto smere. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Darinine šťastné farby sú zelená a biela. Ochranné rastliny myší chvost a fialka, ochranné kamene achát a zafír.

Dávid

Mužské meno Dávid má hebrejský pôvod a v preklade znamená "miláčik". Toto biblické meno patrí na našom území medzi populárne a nositeľov oslovujeme aj Dávidko, Dado, Dadko. Dávidovia, ktorí majú meniny 30. decembra, sa radi predvádzajú, túžia po ocenení a majú sklon k výstrednostiam. Dávidovia sú aj dosť nedôverčiví, a tak často niekam unikajú. Ich priateľstvo nie je trvalé, neradi sa stretávajú s tými istými ľuďmi. Majú egocentrické sklony a neobjektívne názory, no ak im porozumiete, sú nežní a prístupní. Zdravie Dávidov nesie vplyv ich totemov - koňa a pŕhľavy. Na jednej strane majú skutočne "konskú" vitalitu, na druhej strane ich zdravie zavše "pŕhlia" drobné neduhy. Môžu mať problémy s krvným tlakom a sklon k nadváhe. Dávidov ovplyvňuje planéta Mesiac. Ich šťastné farby sú biela, krémová a modrá. Ochranné rastliny rumanček a jazmín, ochranné kamene nefrit a rubín

Dionýz

Mužské meno Dionýz je gréckeho pôvodu a v preklade znamená "zasvätený bohu Dionýzovi" (gréckemu bohu vína, úrody a plodnosti). Dionýzovia sú muži, ktorým mnohokrát ťažko rozumieme. Nositelia tohto výnimočného krstného mena sú prevažne tichí a utiahnutí. Oddať sa niekomu, či už v láske alebo v priateľstve, pre nich znamená vážne rozhodnutie. Zvyčajne sú dobrí, svedomití a samostatní študenti. Štúdium im pohltí aj voľný čas, a keď sa zamestnajú, tak sa dokážu zabudnúť v práci až do noci. Majú značné predpoklady stať sa úspešnými výskumníkmi, technikmi alebo lekármi. Ich zdravie je znamenité, vitalita veľká. Veľmi dobre odolávajú únave. V jedálničku Dionýza by rozhodne nemali chýbať sezónna zelenina a ovocie. Dionýzov ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú modrá a sivá. Ochranné rastliny čakanka a fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Dorota

Dorota je grécke ženské meno a v preklade znamená "dar boží". S nositeľkami krstného mena Dorota sa na Slovensku stretávame málokedy a oslovujeme ich Dorka, Dorotka, Dorinka. Doroty, ktoré oslavujú meniny 6. februára, majú dobrú sebaovládaciu schopnosť a pevnú vôľu, čo im umožňuje čeliť nepríjemným situáciám. Keď dospievajú sú ťažko usmerniteľné a hlavne nezávislé. Už ako malé dievčatká sú veľmi "živé" a rozprávajú s takým presvedčením, že si vynútia súhlas. Dorotky pomerne zavčasu vedia, na aké povolanie sa chcú v živote zamerať. Môžu vykonávať profesiu lekárky, alebo sa uplatnia napríklad v oblasti umenia. U Doroty sa nedá nevšimnúť si, že je obdarená intuíciou a že vie odhaliť tajomstvá ľudí, s ktorými je v kontakte. Napriek úžasnej vitalite by si mali dávať pozor na svoje zdravie, najmä na zloženie jedál, na nepravidelné stravovanie a prepracovanosť. Obľúbené farby týchto žien sú zlatá, hnedá a žltá. Ochranné rastliny ľubovník a levanduľa, ochranné kamene jantár a ónyx.

Elena , Helena

Ženské meno Elena je odvodené od mena Helena. Meno Helena má grécky pôvod a v preklade znamená "svetlo". Na Slovensku sú tieto mená bežne zaužívané a jeho nositeľky oslovujeme Hela, Helenka, Ela, Elenka. Eleny aj Heleny oslavujú meniny 18. augusta. Sú to ženy, ktoré sa dobre cítia iba vo vlastnom svete. Tieto dievčatá a dámy majú citlivú povahu a veľmi ťažko odpúšťajú. Až na výnimky sa v aktivite nepretrhnú, pretože si myslia, že dôležitejšia je ich prítomnosť ako činnosť. Sú zjavne spoločenské a niekedy rozmarné. Eleny a Heleny majú výrazné organizačné schopnosti. Ich životná sila nie je celkom uspokojivá. Zvýšenú pozornosť by mali venovať najmä obličkám a chrbtici. Eleny a Heleny ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú červená, modrá a biela. Ochranné rastliny podbeľ, rasca, ochranné kamene tigrie oko, topás a achát.

Estera

Ženské meno Estera je starozákonné, má hebrejský pôvod a význam mena je "hviezda". Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme aj Esterka, Ester. Meniny oslavujú 12. apríla. Estery sú dosť uzavreté, plaché a trvá im istý čas, kým zareagujú. Tak ako ich rastlinný totem vinič, aj ony potrebujú oporu, aby sa plne rozvinuli. Vo svojich názoroch sú Estery rovnako zdržanlivé ako v láske. Ťažko prežívajú sklamanie a neúspech. Medzi ľuďmi hľadajú predovšetkým porozumenie. Ich zdravie je pevné aj preto, že sú striedme. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Šťastné farby Estery sú biela a bledomodrá. Ochranné rastliny Esteriek sú myší chvost, fialka a mäta, ochranné kamene achát a zafír

Félix

Mužské meno Félix má latinský pôvod a v preklade znamená "šťastný". Na Slovensku sa s nositeľmi krstného mena Félix stretávame zriedkavo a oslovujeme ich aj Felino, Félixko. Meniny majú 20. novembra. Félixovia sú muži, ktorí sa prejavujú prevažne ako pokojní, rodinne založení a svojrázni. Keď je to potrebné, tak vedia zabojovať, vyhnúť sa riskantným situáciám a dosiahnuť veľa. Ich štúdium môžeme prirovnať aj k aprílovému, kolísavému počasiu. Niekedy sú Félixovia aktívni, inokedy poľavia, ale nakoniec predsa majú slušné študijné výsledky. Problémové je to s nimi akurát pri výbere povolania. Félixom prinášajú potešenie priateľské stretnutia a podujatia, ktoré sa spájajú s kvalitným jedlom a pitím. V zásade majú dobrú vitalitu a ich zdravie je uspokojivé. Prospeje im pravidelný pohyb v prírode. Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Šťastné farby Félixov sú modrá a čierna. Ochranné rastliny zemedym a divozel, ochranné kamene sokolie oko a perla

Gabriela

Ženské meno Gabriela je starozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená "boh je silný". S nositeľkami tohto mena sa na Slovensku stretávame len občas a oslovujeme ich aj Gabina, Gaba, Gabika. Meniny majú 10. februára. Gabriely sú subjektívne. Od najútlejšieho detstva treba učiť Gabiky ovládať sa. Inak sú komunikatívne, neposedné, odvážne a zachovajú si rovnováhu bez ohľadu na okolnosti. Študijné výsledky týchto dievčat sú priemerné, ale napriek tomu dosahujú úspechy, lebo sa vedia vynájsť. Nevšedná obrazotvornosť im ponúka tisíc riešení, a ak pridáme k tomu ich vrodený šarm a výnimočnú pamäť, je jasné, že si v živote vedia takmer vždy poradiť. Snom Gabriely je stavať nehnuteľnosti alebo zbierať starožitnosti. Životaschopnosť žien s týmto menom je veľmi dobrá a umožní im čeliť zdravotným problémom, ktoré by sa nemuseli dostaviť, keby nehrešili akousi bezstarostnosťou v tomto ohľade. Obľúbené farby Gabriely sú biela a ružová, ochranné rastliny myší chvost a kosatec a ochranné kamene achát, opál a korál.

Hedviga

Hedviga je temperamentná. Ženské meno Hedviga má germánsky pôvod a znamená "víťaziaca v boji". Nositeľky tohto zriedkavého krstného mena oslovujeme Hedka, Heďa, Heda a meniny oslavujú 17. októbra. Tieto sympatické dievčatá a dámy nikde nenachádzajú pokoj. Hedvigy sú hlavne temperamentné a sebavedomé. Keď ich štúdium alebo profesia zaujme, výsledok je znamenitý. Ak nie, nájdu si zavčasu miesto, ktoré nie je jednotvárne a stále sa v ňom niečo deje. V ich prítomnosti sa nemožno nudiť, sú skvelé a zábavné spoločníčky. Životaschopnosť týchto žien je dobrá, problémy môžu mať ale so spaním. Hedvigy ovplyvňuje planéta Venuša. Ich šťastné farby sú fľaškovozelená, biela a žltá. Ochranné rastliny myší chvost, fialka a rebarbora. Ochranné kamene sú achát, zafír a opál.

Hilda

Ženské meno Hilda má nemecký pôvod v preklade znamená "bojovníčka". S nositeľkami tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame len občas a oslovujeme ich aj Hildina, Hildi. Meniny majú 11. decembra. Povaha nositeľky tohto mena je pomerne ustarostená. Dôverujú viac svojej pevnej vôli ako inštinktom. Aby boli výkonné, netreba ich naháňať, ale skôr motivovať. Hildy sú horlivé študentky, ktoré si určia cieľ a urobia všetko potrebné, aby ho dosiahli. Priťahujú ich seriózne povolania, pri ktorých môžu nerušene a samostatne pracovať, takže sa môžu uplatniť napríklad v oblasti vedy. Tieto ženy majú iba úzky okruh priateľov, ale veľmi spoľahlivých. Sú cnostné, oddané, ale aj nedôverčivé a citlivé. Ich životná sila je dobrá, ale obyčajne sa dosť rýchlo unavia a trvá im istý čas, kým naberú nové sily. Prospeje im hlavne pravidelný pohyb a častý pobyt v prírode. Hildy ovplyvňuje planéta Saturn. Ich šťastné farby sú farby zeme. Ochranná rastlina kostihoj, ochranné kamene zafír a opál

Igor

Mužské meno Igor je ruské meno islandského pôvodu a význam mena je "boh Ingvio ochraňuje". Nositeľov tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme aj Igorko, Igino. Meniny oslavujú 10. apríla. O týchto mužoch možno povedať, že sú veľmi emotívni, uzavretí a taktní. Majú podobnosť s bizónom, ktorý je ich totemovým zvieraťom, ich sila je v hlave. Igorovia sú zanietení, svedomití a precízni študenti. Majú autoritu, môžu sa uplatniť napríklad ako pedagógovia. Ak začnú o niečom pochybovať, unikajú. Životaschopnosť Igorov nie je veľmi presvedčivá. Často ich stretávame v stave miernej depresie. Mali by sa vyhýbať čiernej káve a prospeje im veľa zeleniny. Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastné farby týchto mužov sú červená, fialová. Ochranné rastliny púpava, rozmarín, ochranné kamene diamant, ametyst a jaspis.

Izabela

Ženské meno Izabela má hebrejský pôvod a jeho význam je "bohom povýšená". Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme aj Izka, Izi, Izabelka a meniny majú 9. decembra. Izabely sú výrazne inteligentné a oduševnené. Ich reakcie sú priemerné, chvíľu premýšľajú, kým začnú konať. Tieto ženy sa ľahko prispôsobujú okoliu. Zvyčajne majú mnoho šťastia, ktoré vďaka ich vlohám vyúsťuje do nemalých úspechov. Izabely vedia pomerne skoro, na čo sa chcú v živote zamerať. Zdravie majú vrtošivé, sprevádzajú ich bolesti hlavy a sú náchylné na depresie. Nemali by jesť priveľa sladkých jedál. Izabely ovplyvňuje planéta Slnko. Ich šťastné farby sú medená a oranžová. Ochranné rastliny ľubovník a rumanček, ochranné kamene jantár a olivín

Juraj

Mužské meno Juraj je svätecké, má grécky pôvod a v preklade znamená "roľník". Nositeľov tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena oslovujeme Juro, Jurko, Ďuri, Ďurko. Meniny oslavujú 24. apríla. O týchto mužoch možno povedať, že sú veľmi komunikatívni a v spoločnosti dosahujú vysokú úroveň. V istých chvíľach ale Jurajovia chcú byť sami, inokedy vyhľadávajú priateľov. Dobre ovládajú svoje emócie a s každým sa usilujú vychádzať pokojne. Môžu byť z nich úspešní ekonómovia, ale darí sa im napríklad aj v umeleckej oblasti alebo v politike. Ich životaschopnosť nie je veľmi presvedčivá, často sú v stave miernej depresie. Menšie ochorenia majú pôvod prevažne v konzumácii nie najzdravšej stravy. Mali by byť poriadnejší a opatrnejší. Obľúbené farby Jurajov sú červená a zelená, ochranné rastliny púpava, prvosienka a rozmarín, ochranné kamene ametyst a jaspis.

Karol

Meno Karol pochádza zo staronemčiny, v preklade znamená "muž, manžel" a vzniklo z neho aj slovo kráľ. Na našom území je toto meno bežne zaužívané. Meniny majú Karolovia 4. novembra a oslovujeme ich aj Karolko, Kajo, Kajko, Karči. Dominantnými vlastnosťami Karola je vôľa, aktívnosť, mravnosť a dynamizmus. Keď sa Karolovia do niečoho pustia, nič ich nezastaví. Sú pôžitkári a majú radi svoje pohodlie. Karolovia sú inteligentní, majú vodcovského ducha a rozhodujú sa subjektívne. Takmer vždy sú šéfmi, či v priemysle alebo obchode. Aj Karolovia, rovnako ako iní ľudia, majú svoje zdravotne slabé miesta: sú to kosti a pečeň. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Šťastné farby Kajov sú fialová, žltá, modrá. Ochranné rastliny žihľava, skalica, ochranné kamene ametyst, smaragd a tyrkys