sobota 26. januára 2008

Marek

Mužské meno Marek má latinský pôvod a v preklade znie "bojovník". Meniny majú 25. apríla a toto meno patrí na Slovensku v súčasnosti medzi menej zaužívané. Ak chceme Marka výstižne charakterizovať, prirovnáme ho k zvieracieho totemu, tuleňovi, ktorý nestráca svoj osobitý charakter. City, ktoré prejavujú a prijímajú, z nich robia bytosti schopné pochopiť veľa vecí. Markovia sú predovšetkým vľúdni a veľmi vnímaví. Ich náklonnosť aj láska majú niekoľko odtieňov. V detstve ich netreba nútiť k veľkolepým prejavom lásky, ale je potrebné chápať ich a vedieť vyčítať z ich pohľadu, koho rešpektujú a milujú. V dospelosti by nemali sľubovať, čo nemôžu splniť. Zdravie majú Markovia vyvážené. Prospeje im piť prírodné ovocné a zeleninové šťavy a vylúčiť jedlá, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu. Ich obľúbené farby sú tmavomodrá a biela, ochranné rastliny estragón a palina dračia, ochranné kamene achát, karneol a opál.

Martina

Ženské meno Martina má latinský pôvod a v preklade znamená "zasvätená rímskemu bohu vojny Martovi", "bojovná". Nositeľky tohto mena oslovujeme Martinka, Maťa, Maťka, Tinka. Na Slovensku patrí medzi bežne zaužívané. Martiny, ktoré oslavujú meniny 9. septembra, sú sympatické a elegantné dámy, ktoré sa vyjadrujú skutkami. Martiny neúspechy veľmi nerozrušia. Majú sklon potláčať city a nedajú sa ľahko ovplyvniť. Sú dobré študentky, aj keď sa s obľubou s vyučujúcimi škriepia. Výber povolania je pre Martiny jasný, priťahujú ich tie, pri ktorých možno zadávať úlohy a riadiť iných. Zdravie majú priemerné. Prospeje im vyvážená životospráva a dostatok spánku. Do svojho jedálneho lístka by mali zaradiť hlavne ryby, neúdené syry, uhorky a orechy. Ovplyvňujú ich planéty Jupiter a Neptún. Šťastné farby týchto žien sú modrozelená a biela. Ochranné rastliny skorocel a ruža, kamene akvamarín, ametyst a smaragd.

Matej

Mužské meno Matej je novozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená "dar boha". Nositeľov tohto na Slovensku pomerne obľúbeného mena oslovujeme Maťo, Maťko. Meniny majú 24. februára. Matejovia sa vedia prejaviť, aj zdôveriť. Majú pritom výrazný intelekt, sú komunikatívni a chcú za každú cenu vedieť o všetkom čo sa okolo nich deje. Maťovia by sa mali pravidelne sa stravovať. Ich šťastné farby sú svetlozelená, krémová, strieborná. Ochranné rastliny konvalinka, rumanček, zvonček, biela ľalia, ochranné kamene achát, perla. Rastlinný totem Matejov je figovník, strom, ktorý bol podľa Písma od dávnych vekov symbolom múdrosti a objavov.
Pomôžte vytvoriť najväčší zoznam mien ! Keď máte informácie o ďalších menách ktoré ste v tomto zozname nenašli pošlite my ich na erbamar@gmail.com . Ďakujem

Maximilián

Mužské meno Maximilián má latinský pôvod a v preklade znamená "najväčší, významný". S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku nestretávame často a oslovujeme ich Max, Maxík, Maxo, Maximiliánko. Väčšinou Maximiliánovia, ktorí majú meniny 12. októbra, pôsobia pokojne a takí sú aj v skutočnosti. Dosť dlho premýšľajú, kým sa pustia do nejakej činnosti a trpezlivosť je ich silnou stránkou. Priťahuje ich štúdium jazykov. Môžu byť preto napríklad zdatnými prekladateľmi alebo tlmočníkmi. Povolanie, ktoré si vyberú, vykonávajú s maximálnym nasadením. Veľakrát váhajú a nechcú sa celkom zaväzovať. Správajú sa niekedy odmerane. Ich životaschopnosť a zdravie sú priemerné. V strave by si mali dopriať aj zeleninové šaláty, jablká a citrusové plody. Maximiliánov ovplyvňuje planéta Slnko. Ich šťastné farby sú oranžová a hnedá. Ochranné rastliny mak, nechtík a rumanček, ochranné kamene kryštál, granát a ónyx.

Miloslava

Ženské meno Miloslava má slovanský pôvod a jeho význam je "milujúca slávu". Nositeľky tohto mena oslovujeme aj Miluška, Milka, Milunka a meniny majú 17. februára. Miloslavy sú predovšetkým nezávislé ženy, ktoré milujú prepych a pohodlie. Všetko sa ich dotýka, charakteristická pre ne je emotívnosť. Majú vrodený zmysel pre poéziu, krásu a eleganciu, zaujímajú sa o umenie. Mnohokrát sú názorovo v opozícii. Sú citlivé na neúspechy, pokladajú ich za urážku svojho pôvabu. Občasné menšie zdravotné problémy sú väčšinou psychického pôvodu. Mimoriadnu pozornosť by mali venovať raňajkám. Obľúbené farby týchto žien sú zelená a biela. Ochranné rastliny podbeľ, biela margaréta, ochranné kamene tigrie oko, topás a achát.

Nadežda

Meno Nadežda má ruský pôvod a jeho význam je "nádej". S Naďami, Naďkami sa u nás často nestretávame. Meniny oslavujú tieto dievčatká a dámy 23. decembra. Ak sa záležitosti nevyvíjajú tak, ako by Nadeždy chceli, uzavrú sa do seba, oponujú alebo sa hnevajú. Zaľúbenie nachádzajú v poctách. Keďže sú ctižiadostivé, pomerne rýchlo podľahnú túžbe hnať sa za akademickými titulmi. Ťažko sa prispôsobujú. Do svojej domácnosti príjmajú len úzky okruh známych. Nechcú, aby sa vedelo o ich súkromí. Životaschopnosť Nadeždy je pozoruhodná. Sú obdarené dobrou vitalitou, vedia si vytvoriť životnú rovnováhu. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Šťastné farby Nadeždy sú fľaškovozelená a biela. Ochranné rastliny myší chvost, fialka, ochranné kamene achát a zafír.

Natália

Ženské meno Natália má latinský pôvod a jeho voľný preklad je "dieťa Vianoc". Nositeľky oslovujeme Natálka, Naťa, Natka a na našom území patrí v súčasnosti toto meno medzi populárne. Natálie, ktoré oslavujú meniny 6. októbra, sú prevažne materialisticky založené. Sú aj neskrotné, niekedy úskočné a iba ťažko prijímajú názory iných. Potrebujú predovšetkým ocenenie, porozumenie a lásku. Zvyčajne svedomito študujú a keďže sú ctižiadostivé, neváhajú použiť všetky dostupné prostriedky na dosiahnutie svojho cieľa. V citovej oblasti je Natália zdržanlivá a ťažko čitateľná. Natálie sú väčšinou odolné a obdarené dobrou vitalitou. Môžu sa však u nich prejaviť zdravotné problémy spojené s dýchaním. Stravou by si mali dopĺňať najmä vitamíny A a E. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Šťastné farby Natálie sú svetlomodrá a žltá. Ochranné rastliny mäta, prvosienka a rebarbora, ochranné kamene opál a citrín.

Renáta

Ženské meno Renáta patrí na Slovensku medzi obľúbené. Jeho pôvod je latinský a v preklade znamená "znovuzrodená". Nositeľky tohto krstného mena oslovujeme Reni, Renátka, Renka, Renča. Renáty, ktoré majú meniny 6. novembra, sú od prírody silné. Zvyčajne majú vysokú emotívnosť aj aktívnosť. Nie je vždy ľahké s nimi vychádzať. Odpovedajú aj na menší slovný útok spôsobom, ktorý zaráža. Už ako dievčatá majú Renátky ambície a sú výkonné študentky. Keď si niečo vezmú do hlavy, vynaložia maximálne úsilie, aby to dosiahli. Pracovne sú veľmi zdatné, aj keď nie veľmi dôverujú svojím nápadom. Zdá sa, že celý ich organizmus sa obáva akejsi núdze. Aj preto sú náchylné na priberanie. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Šťastné farby Renáty sú zelená, biela a modrá. Ochranné rastliny slez, šalvia, ochranné kamene granát a chalcedón.

Rudolf

Mužské meno Rudolf má germánsky pôvod a v preklade znamená "slávny vlk". Nositeľov tohto v súčasnosti menej rozšíreného a skôr dedičného mena, oslovujeme prevažne Rudko, Rudo, Rudino. Meniny oslavujú 17. apríla. Rudolfovia sú málo ovplyvniteľní a úplnej oddanosti nie sú schopní. Ak sú o niečom presvedčení, idú za tým s pevnou istotou, až kým nedosiahnu svoj cieľ. Majú pevnú vôľu. Podobajú sa symbolicky tŕnistému kríku, borievke, ktorý je ich rastlinným totemom. Je pre nich veľmi dôležité správne zvoliť smer štúdií. Uplatniť sa môžu napríklad ako spisovatelia alebo pedagógovia. Ich mravnosť väčšinou nepozná ústupky a zázemie v rodine pre nich veľmi veľa znamená. Zdravie Rudolfov je priemerné. Obľúbené farby týchto mužov sú čierna a modrá, ochranná rastlina divozel, kamene obsidián a jaspis.

Pomôžte vytvoriť najväčší zoznam mien ! Keď viete informácie o ďalších menách ktoré ste v tomto zozname nenašli pošlite my ich na erbamar@gmail.com . Ďakujem

Sabína

Ženské meno Sabína má latinský pôvod a jeho význam je "pochádzajúca z kmeňa Sabínov" v Taliansku. Na Slovensku sa veľmi neudomácnilo, ak sa ale predsa s nositeľkami tohto mena stretneme, oslovujeme ich Saba, Sabi, Sabínka. Sabíny, ktoré majú meniny 27. októbra, sú prevažne materialisticky založené a dôležitý v ich živote je úspech. Ak sa pre niečo rozhodli, je ťažké chcieť, aby zmenili názor. Priateľstvo so Sabínou je skôr vzácnosť. Iba zriedkavo dôverujú iným a o svojom súkromí hovoria málo. Aj v školských laviciach, rovnako ako počas celého života, podľahnú túžbe súťažiť a s prehľadom získavajú akademické tituly. Ich život je silne zameraný na výber povolania a sebarealizáciu v práci. Sabíny sa v pracovnom tíme prejavujú ako cieľavedomé, taktné a odmerané. Sabíny sa vedia psychicky i fyzicky brániť a vytvoriť si životnú rovnováhu. Z času na čas môžu ale zaznamenať problémy s ochoreniami dýchacích ciest. Do svojho jedálnička by mali zaradiť hlavne sezónne ovocie a morské ryby.

Samuel

Mužské meno Samuel má hebrejský pôvod a v preklade znamená "meno božie". Toto biblické starozákonné meno je na Slovensku menej zaužívané a nositeľov oslovujeme Samo, Samko. Samuelovia, ktorí majú meniny 26. augusta, sú seriózni a usilovní muži, ktorí vedia presne čo chcú. Bezprostredne prinášajú lásku ľuďom, ktorí sú im blízki. Pomerne zavčasu vedia, aké povolenie si vyberú. Väčšinou sa rozhodnú pre miesto advokáta, či sudcu, uplatnenie môžu nájsť aj v odboroch alebo v umení. Ich reakcie sú zdržanlivé. V spoločnosti dokážu Samuelovia pútavo a múdro rozprávať. Ako priateľ je Samuel ten, ktorý vždy prejavuje pochopenie a dôveru. Zdravie Samuelov je priemerné, sú odolní voči únave. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Šťastné farby Samkov sú žltá a modrá. Ochranné rastliny žihľava a rimbaba a ochranné kamene ametyst, smaragd a tyrkys

Slavomír

Mužské meno Slavomír má slovanský pôvod a význam mena je "sláviaci mier". Nositeľov tohto na našom území menej rozšíreného mena oslovujeme aj Slavo, Slavko. Meniny majú 22. apríla. Slavomírovia sú veční chlapci, ktorí sa chcú hrať a unášať udalosťami. Niekedy pôsobia niesto. Slavovia sú málo objektívni. V citovom živote sú Slavkovia vlastnícki, usilujú sa sústrediť na seba všetku pozornosť blízkych. V živote hľadajú hlavne uplatnenie a zázemie. Majú dobrú intuíciu, a v profesii, ktorú si veberú dosahujú väčšinou pozoruhodné výsledky. Ich životaschopnosť je dobrá, zdravie však kolísavé. Slávkov ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú červená a modrá. Ochranné rastliny podbeľ, kôpor a petržlen, ochranné kamene tigrie oko, topás a achát.

Slavomíra

Ženské meno Slavomíra má slovanský pôvod a znamená "sláva mieru". Nositeľky tohto mena oslovujeme aj Slávka, Slávenka. Na Slovensku nie je veľmi časté. Slavomíry, ktoré majú meniny 10. októbra, sú dynamické ženy s bleskovými reakciami. Potrebujú mať pocit istoty, a preto stále niečo zháňajú, vybavujú, až dosiahnu svoj cieľ a usadia sa. Najlepšie sa cítia vo svojom "bytíku", kde nachádzajú pohodlie. Slavomíry majú pozoruhodné profesionálne uvedomenie. Keď sa pevne rozhodnú, vytrvalo sa pustia do štúdia. Priťahujú ich "adrenalínové" profesie. Môžu byť napríklad letuškami alebo záchranárkami. Slavomíry nemajú rady veľké prejavy nehy. Treba vedieť milovať tieto stvorenia a porozumieť im. Ako každý majú svoje slabé zdravotné stránky, sú to kosti a pečeň. Slavomíry potrebujú predovšetkým uvoľnenie, odpočinok a vitamíny. Slavomíry ovplyvňuje planéta Slnko. Ich šťastné farby sú zlatá a čokoládovo hnedá. Ochranné rastliny majú ľubovník, bobkový list, ochranné kamene jantár, topás a olivín

Stanislav

Mužské meno Stanislav má slovanský pôvod a vo voľnom preklade znamená "upevni slávu, staň sa slávnym". Toto krstné meno je na Slovensku bežne zaužívané, aj keď v súčasnosti nie veľmi časté, a jeho nositeľov oslovujeme Stano, Stanko, Stando. Stanislavovia, ktorí oslavujú meniny 13. novembra, majú skalopevné zásady a snažia sa ich vnucovať aj iným. Ich spôsob komunikácie nie je vždy príjemný. V zamestnaní sa vrhnú na akékoľvek odvetvie, hlavné je, že sa realizujú a že dosiahnu, čo si zaumienili. V priateľstve sú Stanislavovia požadovační, ale aj verní. Neradi strácajú čas s ľuďmi, s ktorými si nemajú čo povedať. Láska je pre podaktorých z nich prežitok. Ženskú dušu sa snažia pochopiť, no nie vždy sa im to podarí. Stanislavovia dostali do vienka vynikajúcu životaschopnosť. Aj keď sa necítia dobre, ťahajú až na doraz. Často sa nesprávne stravujú, chýbajú im vitamíny. Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastná farba Stanislava je červená a modrá.
Pomôžte vytvoriť najväčší zoznam mien ! Keď viete informácie o ďalších menách ktoré ste v tomto zozname nenašli pošlite my ich na erbamar@gmail.com . Ďakujem

Rastislav

Mužské meno Rastislav má slovanský pôvod a vo voľnom preklade znamená "ten, kto rastie v sláve". Nositeľov tohto mena oslovujeme Rasťo, Rastík a patrí medzi menej zaužívané. Rasťovia, ktorí oslavujú meniny 13. januára, sú zdržanliví, pedantní ľudia a tiež veľmi dobrí pozorovatelia. Majú svoj vysnívaný svet, do ktorého smie nazrieť len niekoľko blízkych ľudí. Sú ďalej sympatickí, rozvážni a materiálne založení. Rasťovia chcú, aby sme ich ľúbili, ale nie sú si istí, či budú vedieť vyjadriť lásku, ktorú cítia. Reagujú niekedy uštipačne alebo pomalšie. Aj keď sa zdá, že Rasťovia študujú viac z povinnosti ako z ozajstného záujmu, sú dokonale spôsobilí na dlhotrvajúce štúdium, síce bez nadšenia, ale zato svedomito. Môžu sa stať napríklad vysokými úradníkmi, či uplatniť sa v oblasti priemyslu. Čo sa týka zdravia, Rasťovia by si mali dávať pozor na pečeň a pľúca. Ich obľúbená farba je červená a biela, ochranná rastlina podbeľ, ochranné kamene tigrie oko, topás a achát.
Pomôžte vytvoriť najväčší zoznam mien ! Keď viete informácie o ďalších menách ktoré ste v tomto zozname nenašli pošlite my ich na erbamar@gmail.com . Ďakujem

Uršula

Ženské meno Uršuľa je svätecké, má latinský pôvod a jeho význam je "medvedica". Na Slovensku sa stretávame s nositeľkami tohto mena iba málokedy a oslovujeme ich aj Uľa, Uľka, Urli. Uršuľa, ktorá má meniny 21. októbra, je rozhodná a má veľkú odvahu. Je jej blízka pozícia šéfky, v práci je výkonná, pozorná a nekompromisná. Nie je ľahké nadviazať s ňou priateľský kontakt, pretože je dosť nedôverčivá. Uršule sa zabávajú len po istú hranicu. Súkromie si pred inými dokonale strážia. Prospejú im časté prechádzky a plávanie. Vyhýbať by sa mali koreneným jedlám. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Šťastné farby týchto žien sú fialová, žltá a modrá. Ochranné rastliny žihľava, šalvia, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Vojtech

Mužské meno Vojtech má slovanský pôvod a význam mena je "tešiteľ vojska". Nositeľov tohto na Slovensku menej častého mena oslovujeme aj Vojto, Vojtko. Vojtechovia, ktorí majú meniny 23. apríla, sú prívetiví, rozumní a taktní ľudia. Tak ako chobotnica, ich totemové zviera, aj oni sú neustále v strehu. Vo svojej profesii sú svedomití, výkonní a tvoriví. Radi sa angažujú vo verejnom alebo politickom živote. Zdravie Vojtechov je pevné. Menšie problémy môžu mať však so žalúdkom. Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Ich šťastné farby sú čierna a zelená. Ochranné rastliny kostihoj, štiav, ochranné kamene achát, zafír a opál.